郭玉劲教授学术报告

发布时间:2019年04月19日 作者:李周欣   消息来源:    阅读次数:[]

报告题目:Ground States of Pseudo-Relativistic Boson Stars

报告人:郭玉劲教授(华中师范大学)

时间:2019422日(周一)上午10:00-12:00

地点:数学楼一楼135

摘要:It is known that ground states of the pseudo-relativistic Boson stars with the Coulomb potential exist, if and only if the stellar mass N>0 satisfies N<N^*, where the finite constant N^* is called the critical stellar mass. Lieb and Yau conjecture in [Comm. Math. Phys., 1987] that such ground states are unique for each N<N^*. In this talk we present our recent work that the above uniqueness conjecture holds for the particular case where N>0 is small enough. This is joint work with Xiaoyu Zeng.

报告人简介:郭玉劲,教授,博士生导师,国家自然科学基金委“优秀青年科学基金”获得者、中国科学院“百人计划”、中国科学院“一三五”项目首席研究员。2007年获得加拿大英属哥伦比亚大学博士学位,2007--2012年间先后工作于美国明尼苏达大学、加拿大康哥迪亚大学。近几年来,先后在微机电系统(MEMS)中的偏微分方程、电磁学中的涡旋问题、Bose-Einstein凝聚(BEC)中的变分问题等领域做出过一系列科研成果。在Comm. Pure Appl. Math.Poincaré Anal. Non LinéaireTrans. Amer. Math. Soc.Proc. Royal Soc. London Ser. ASIAM J. Math. Anal.J. Funct. Anal. 等国际期刊上发表30余篇学术论文。