马世旺教授的学术报告

发布时间:2019年04月11日 作者:戴斌祥   消息来源:    阅读次数:[]

报告人:南开大学博士生导师  马世旺教授
报告时间:2019年4月13日上午10:30-12:30
报告地点:数学楼144#
报告题目:High Energy Solutions for Noncompact Variational Problems
摘要:In this talk, we study the existence and multiplicity of high energy solutions for some critical elliptic problems. More precisely, by using a combination of invariant sets method and Ljusternik-Schnirelman type minimax method, we present a new proof on the existence of infinitely many sign-changing solutions for Brezis -Nirenberg problem $-\Delta u = \lambda u +|u|^{2^*-2}u$ in $\Omega$, $u = 0$ on $\partial \Omega$ for each fixed $\lambda>0$, under the assumptions that $N \ge 7$, where $\Omega$ is a bounded smooth domain of $R^N, 2^*=\frac{2N}{N-2}$ is the critical Sobolev exponent. Some related problems are also considered.
个人简介:马世旺,1997年于湖南大学获得理学博士学位,先后工作于上海交通大学、南开大学,现为南开大学数学学院教授、博士生导师。马世旺教授目前为国家自然科学基金委员会、教育部学位与研究生教育发展中心通讯评审专家,中国生物数学会理事。马世旺教授的研究领域为非线性分析、微分方程与动力系统,在诸如发展方程行波解、微分方程多解性等问题研究中取得一些重要成果,目前已在包括Journal of Differential Equations、Journal of Dynamics and Differential Equations、Discrete and Continuous Dynamical Systems在内的期刊发表学术论文70余篇。这些研究成果被同行广泛引用,单篇论文最高引用次数超过100次。