娄本东教授学术报告

发布时间:2019年04月04日 作者:戴斌祥   消息来源:    阅读次数:[]

报告题目:Reaction-Diffusion Equations with Advection and Free Boundaries

报告人:上海师范大学博士生导师 娄本东教授

报告时间:2019422日上午10:00-12:00

报告地点:数学楼1楼小报告厅(145#

摘要:We consider reaction-diffusion equations with advection $u_t = u_{xx} - \beta u_x + f(u)$ in a one dimensional varying domain $[g(t), h(t)]$, where $g(t)$ and $h(t)$ are two free boundaries evolving by one-phase Stefan conditions. We give a rather complete analysis about the influence of the advection and free boundaries on the dynamics of the solutions. In case $f(u)$ is a Fisher-KPP nonlinearity, we find two critical parameters $c_0$ and $\beta^*$ with $\beta^* > c_0 > 0$. They divide the domain $[0,\infty )$ of the parameter $\beta$ into three parts, in which the behavior of the solutions are quite different. In case $f(u)$ is a bistable nonlinearity and $g(t)\equiv 0$, we also find complex behavior for the solutions, including a ground state moving to infinity with speed $O(1/t)$. (joint work with Xinfu Chen, Thomas Giletti, Hong Gu, Xiaowei Liu and Maolin Zhou)

个人简介:娄本东,上海师范大学数理学院教授、博士生导师、数学系主任。1997年于山东大学获得博士学位并留校任教,1999-2005年在东京大学、北海道大学做研究员,2005年-2016年任同济大学教授,2016年3月起任上海师范大学教授。娄本东教授主要从事反应扩散方程的相关研究,尤其是对带自由边界的反应扩散方程的研究获得了一系列重要的结果,已经在《J. Eur. Math. Soc.》、《Ann.Inst.H.Poincare Anal. Non Lineaire》、《SIAM J.Math.Anal》、《J.Funct.Anal.》、《Comm.Partial Differential Equations》、《J.Differential Equations》、《Calc.Var.Partial Differential Equations》、《J.Dynam.Differential Equations》等国际著名学术期刊上发表SCI论文50余篇。已主持国家自然科学基金多项。