胡雪梅教授学术报告

发布时间:2018年12月21日 作者:王志忠   消息来源:    阅读次数:[]

题目:Semi-parametric inference for semi-varying coefficient panel data model with individual effects

报告人: 胡雪梅教授(重庆工商大学)

报告地点:数学楼145小报告厅

报告时间:15:00-16:00,2018年12月28日

报告摘要: We study a semi-varying coefficient panel data model with unobserved individual effects, where all the covariates are high-dimensional variables. Based on multivariate local linear fitting, the transformation technique and the profile likelihood method,we establish semiparametric fixed effects estimators, semi-parametric random effects estimators, and their asymptotic properties. We also introduce a test for discriminating between a semi-varying coefficient random effects panel data model and a semi-varying coefficient fixed effects panel data model. The critical values are estimated by a bootstrap procedure. Monte Carlo studies exhibit the finite-sample performance of the proposed estimators and test statistics. Simulation results show that the methods perform well for moderate sample sizes. Finally, we analyze the cigarette consumption panel data from 46 American states covering the period 1963–1992.

报告人简介:胡雪梅,重庆工商大学数学与统计学院教授,长江上游经济中心(教育部人文社科重点研究基地)博士生导师,中南大学理学博士(导师:王志忠教授),中国科学院数学与系统科学研究院控制论国家重点实验室系统科学博士后(合作导师:张旭研究员),2016.12-2017.12获得国家公派访问学者项目资助在伦敦政治经济学院统计系访问国际著名统计学家姚琦伟教授,2017年12月入选“第五批重庆市高等学校优秀人才支持计划”。 研究兴趣包括股价的趋势预测、高维数据分析、统计学习、半参数统计和随机过程的统计推断等;已在Journal of Multivariate Analysis、Journal of Nonparametric Statistic、Statistics & Probability Letters和Statistical Papers等国内外刊物发表论文30多篇, 其中SCI收录22篇;主持完成国家自然科学基金青年项目1项、 教育部人文社科青年项目1项、重庆市科委项目4项和市教委科技项目2项; 参与完成973和国家社科等项目8项;参与获得重庆市科学技术奖二等奖1项。现担任美国《数学评论》评议员、重庆市科委自然科学基金项目评审人和Journal of Business & Economic Statistics和Journal of Multivariate Analysis等多个国际杂志的评审人。