冯荣权教授学术报告

发布时间:2018年11月06日 作者:胡志   消息来源:    阅读次数:[]

报告题目:On Linear b-Symbol Perfect Codes over Finite Fields

报告摘要:Recently, Cassuto and Blaum introduced codes for symbol-pair read channels and Yaakobi et al. generalized the coding framework to that for b-symbol read channels where b≥2. In this talk, a b-sphere-packing bound will be established. Codes meeting this bound are called perfect b-symbol codes. We study the existence of linear perfect b-symbol e-error-correcting codes over finite fields for e<3b. In particular, we construct a family of linear perfect b-symbol b-error-correcting codes by using constacyclic codes.

时间:11月8日(周四) 下午 15:00-18:00

地点:数理楼小学术报告厅

报告人介绍:冯荣权,北京大学数学科学学院教授、博士生导师、院长助理。1994 年 7 月在中国科学院系统科学研究所获理学博士学位并获得中国科学院院长奖学金,现为教育部大学数学课程教学指导委员会委员、中国数学会理事、北京数学会秘书长、中国密码学会理事、中国密码学会密码数学专业委员会和学术工作委员会委员、中国组合数学与图论学会理事,《数学的实践与认识》副主编,《密码学报》、《数学进展》和《数学通报》编委。曾先后主持或参加多项国家自然科学基金、国家 863 计划、国家 973 计划、教育部留学回国人员基金和中央办公厅国家密码发展等基金项目的工作,在认证理论、椭圆曲线密码、图论与网络结构等密码理论和代数组合论等方面取得若干国际同行瞩目的成果,在国内外核心期刊上发表论文八十余篇,受到国内外同行的高度评价,发表的论文被多次引用,其中还有数项成果被国内外出版的专著或工具书写入书中。