章梅荣教授学术报告

发布时间:2018年07月16日 作者:唐先华   消息来源:    阅读次数:[]
章梅荣教授学术报告:

题目: Measure Differential Equations (MDE): Absolutely Continuous (ac) Measures vs Completely Singular (cs) Measures
报告人:章梅荣教授 清华大学
时间:2018 年 07 月17日(星期二)上午8:00-12:00
地点:数学院144教室
摘要:Measure Differential Equations (MDE) can be considered as the limiting case of the usual Differential Equations.
In this talk, by taking the spatial oscillation of 1D strings with general distributions of masses as an example, we will discuss how solutions and eigenvalues of MDE depend on measures in MDE. As a consequence of the so-called completely continuous dependence, we will show that ODEs and Algebraic Equations (AEs) can be mutually approximated, including their solutions, eigenvalues, etc. These results may be used to solve some applied problems, and even to yield some numerical methods for finding eigenvalues.
报告人简介:章梅荣教授,国家杰青获得者,1986年到1989年,师从北京大学数学系廖山涛院士学习动力系统理论,1990年起在清华大学工作,现为数学科学系教授、博士生导师,兼任清华大学周培源应用数学研究中心副主任,担任国内外4个学术杂志的编委,第十届全国政协委员。章教授主要从事动力系统理论研究,在动力系统、非线性振动、非线性分析等研究领域等方面已经发表论文80多篇,其中被SCI收录的有70多篇。主要成果包括:离散双曲系统的共轭分类结果,发展了"嵌入流"方法,拓广了特征值和谱的旋转数方法,阐述了低自由度Lagrange系统的周期运动的扭转性和稳定性,并在奇异系统的周期边值问题等方面取得重要结果。