许全华教授的学术报告

发布时间:2018年01月16日 作者:唐颖   消息来源:业务办    阅读次数:[]

报告题目: Analysis on quantum tori 报告人: 许全华 教授 (哈尔滨工业大学和法国弗朗什-孔泰大学) 报告时间:2018年01月21日(星期天)下午 3:00—6:00 报告地点:数学院小报告厅 摘要:Quantum tori are fundamental examples in operator algebras and noncommutative geometry. Their algebraic and geometric aspects have been well understood. However, the study on their analytic aspect has been started only recently. This talk will give a brief survey of the recent development on analysis on quantum tori. We will present two families of results: the first one on the convergence of Fourier series, and the second on the embedding and characterizations of Sobolev and Besov spaces。 报告人简介:许全华,国家千人计划专家,法国弗朗什-孔泰大学特级教授,法国大学研究院资深研究员,哈尔滨工业大学数学研究院院长。许全华教授一直活跃于国际数学领域前沿,不断拓广和更新自己的研究方向,已经表学术论文70多篇,其中一些是开创性的奠基工作或有重大突破性的工作(国际公认的非交换鞅论的奠基人之一)。他的许多文章发表在国际一流数学刊物上,如J. Amer. Math. Soc., Invent. Math., Duke Math. J., Adv. Math.等。特别近十多年,他在量子概率、算子空间及调和分析等方面有很多创新性工作。